flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інтерв'ю голови суду

08 жовтня 2018, 09:11

Напередодні Дня юриста голова Заставнівського суду Чернівецької області Пухарєва О.В. журналістам газети «Голос краю» дала інтерв’ю.

 У вказаному інтерв’ю Олена Василівна звернула увагу на організацію роботи Заставнівського районного суду, його структуру. Вказала на проблематиці судової реформи в Україні в цілому та запропонувала деякі зміни при її запровадженні. Зокрема зазначила, що «структура Заставнівського районного суду складається з двох основних частин: судового корпусу, тобто суддів, які безпосередньо здійснюють правосуддя у відповідних справах та апарату суду, який здійснює організаційні заходи для здійснення правосуддя. У штатному розписі  нашого суду передбачено чотири посади судді, з числа яких одна посада судді вакантна, крім того, одна суддя  перебуває у відпустці по догляду за дитиною до 6 років. Отже, на сьогоднішній день в Заставнівському районному судді здійснюють правосуддя  лише двоє суддів.

Організаційне забезпечення роботи суду здійснює його апарат, який очолює керівник апарату суду. Структура апарату  суду складається з відділу документального забезпечення, а саме канцелярії суду, до складу якої входять діловод та секретарі суду, які безпосередньо підпорядковані старшому секретарю суду та заступнику керівника апарату. Функціонування локальної комп'ютерної мережі, електронної пошти, автоматизованої системи документообігу суду забезпечує головний спеціаліст з інформаційних технологій; аналітичну та організаційну роботу з кадрового менеджменту здійснює консультант з кадрової роботи; організаційне забезпечення розгляду справ суддями забезпечують секретарі судових засідань; виконання учасниками судового процесу та іншими особами, які перебувають в залі судового засідання розпоряджень головуючого в судовому засіданні та додержання особами, які перебувають у суді встановлених правил, забезпечує судовий розпорядник; забезпечення ефективності роботи  суддів залежить від їх помічників, на яких покладається дуже важлива функція підготовки проектів судових рішень. Усі працівники апарату суду є державними службовцями, окрім діловода та помічників суддів, посади яких відповідно до чинного законодавства віднесено до патронатної служби». Що стосується проведення судової реформи в Україні, то голова суду в інтерв’ю крім іншого вказала, що запровадження в Україні «Електронного суду»  це зручно, просто, швидко, сучасно. З моменту запуску «Електронного суду» в судах громадянам буде забезпечено електронний доступ до правосуддя, яким надається повна інформація про рух судової справи, час і місце її розгляду, обмін процесуальними документами  між судом та учасниками процесу, отримання судових рішень в електронному вигляді тощо»

Крім того, Пухарєва О.В. запропонувала деякі зміни при впровадженні судової реформи, зокрема голова суду вважаю, що деякі категорії цивільних справ, що розглядаються  сьогодні в судах в порядку окремого провадження могли би бути передані до компетенції органів  нотаріату. З метою суттєвого  розвантаження судової системи було б доцільно передати нотаріусам повноваження щодо визнання  безспірних фактів. Йдеться  про встановлення  фактів родинних відносин між фізичними особами, встановлення фактів належності правовстановлюючих документів певним особам, які підтверджуються письмовими доказами (документами) і не потребують особливого доказування, як це вимагається  під час вирішення цивільного спору. Наявність на розгляді в судах справ даної категорії, яка належить до виключної компетенції суду,  в  свою  чергу,  призводить  до  надмірного  завантаження  роботи  в  судах,  що  не  сприяє  швидкому  захисту порушеного  права  та  економії  витрат. Передача вказаних повноважень до нотаріальної юрисдикції забезпечить зменшення навантаження  в  судах,  а   відтак вивільнить час для  більш  ґрунтовного розгляду та вирішення  справ, зокрема  позовного  провадження. 

Також голова Заставнівського районного суду Чернівецької області Пухарєва О.В. звернулася із вітальним словом до колег, працівників апарату суду з нагоди Дня юриста та вказала, що:- «в першу чергу хочу звернутися зі словами щирої вдячності до колективу Заставнівського районного суду та подякувати усім колегам, які є справжніми фанатами своєї справи,  за їх сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у здійснення правосуддя та відданість справі.  Попри кадрові, фінансові, організаційні та інші складності в роботі, працівникам Заставнівського районного  суду в цілому вдається забезпечувати в розумні строки справедливий, якісний, належний розгляд справ, Не зважаючи ні на що робота суду щодо здійснення правосуддя виконується на належному рівні. Дорогі колеги, Ваша робота, яка  вимагає високого рівня відповідальності, заслуговує глибокої поваги! Тому, користуючись нагодою, напередодні святкування Дня юриста, хочу побажати Вам здоров’я і наснаги на довгі роки Вашої праці! Хай ваші професійні зусилля будуть винагороджені повагою і довірою громадян, сприяють подальшому утвердженню засад законності, справедливості у суспільстві та державі. Пересічним читачам бажаю впевненості у завтрашньому дні, віри у світле майбутнє, терпіння та мужності в цей  час реформ, змін і перетворень та глибокого переконання, що правда і справедливість завжди буде на їх боці.

 

З повним текстом інтерв’ю можна ознайомитися у випуску №40(1454) газети «Голос краю» від 04.10.2018 року.

 

Прес-секретар Заставнівського

районного суду Чернівецької області                                 А.М. Вікторівський