flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо розгляду резонансної справи

10 червня 2018, 14:27

31.05.2018 року суддею Заставнівського районного суду Чернівецької області Сірик І.С. ухвалено вирок, яким визнано винним громадянина В. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України та призначено йому покарання у виді позбавлення волі строком на 5 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 3 роки. Засудженому обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою та взято його під варту в залі судового засідання. Крім того, відмовлено в задоволенні клопотання обвинуваченого В. про застосування Закону України «Про амністію у 2016 році» та частково задоволено цивільний позов потерпілої.

Зокрема із засудженого стягнуто на користь потерпілої 40186, 33 грн. матеріальної шкоди та 200000 моральної шкоди.

Під час розгляду кримінального провадження судом встановлено, що обвинувачений В., приблизно о 01 год. 55 хв., перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння та керуючи транспортним засобом марки «Volkswagen-transporter Т5», в темну пору доби та в умовах обмеженої видимості через туман, рухався по автодорозі «М-19», сполученням «Заставна-Веренчанка», зі сторони м. Заставна в напрямку с. Веренчанка Заставнівського району Чернівецької області. Проїжджаючи 34 км. вказаної автодороги водій, не врахувавши дорожньої обстановки, не вибравши безпечної швидкості руху та неправильно застосувавши прийоми керування транспортним засобом, виявивши попутний автомобіль марки «Austin-Montego», який лівими колесами рухався по зустрічний смузі руху, здійснив небезпечний маневр його об’їзду справа з частковим виїздом на узбіччя, де допустив наїзд на пішоходів, які рухались у попутному напрямку паралельно один до одного.

Внаслідок даної дорожньо-транспортної пригоди молодій жінці-пішоходу спричинено тяжкі тілесні ушкодження, від яких вона померла, іншому пішоходу спричинено тяжкі тілесні ушкодження, що небезпечні для життя.

Проведеними в кримінальному провадженні судовими експертизами встановлено, що дії водія транспортного засобу «Volkswagen-transporter Т5», в даній дорожньо-транспортній пригоді не відповідали вимогам ПДР України, а саме: дії водія не повинні створювати небезпеку чи перешкоду для руху, загрожуючи життю або здоров’ю громадян, завдавати матеріальних збитків; водій повинен бути уважним, стежити за дорожньою обстановкою, відповідно реагувати на її зміну, стежити за правильністю розміщення та кріплення вантажу, технічного станом транспортного засобу і не відволікатися від керування цим засобом у дорозі; не створювати своїми діями загрози безпеці дорожнього руху; водієві забороняється керувати транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння; перед початком руху, перестроюванням та будь-якою зміною напрямку руху водій повинен переконатися , що це буде безпечним і не створить перешкод або небезпеки інши учасникам руху; у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості швидкість руху повинна бути такою, щоб водій мав змогу зупинити транспортний засіб у межах видимості дороги.

Внаслідок численних порушень водієм В. ПДР України настала дорожньо-транспортна пригода, що знаходиться в причинному зв’язку із настанням ДТП та є її наслідками.

Під час судового засідання батьки загиблої дівчини розповіли, що на момент аварії їхня донька перебувала на 5 тижні вагітності. Просили суд суворо покарати винуватця ДТП.

Інший постраждалий також просив суд суворо покарати обвинуваченого. Хоча і повідомив, що той оплатив його лікування у сумі 20 тисяч гривень.

 

Прес- секретар суду

А.М. Вікторівський