flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У чому полягає щире каяття правопорушника, нагадав ВС

29 травня 2023, 17:03

Щире каяття є відвертою негативною оцінкою особою своєї злочинної поведінки, що має вказувати на справжнє засудження свого діяння, визнання його антисуспільного характеру, про що мають свідчити й об’єктивні дані.


Про це нагадав Касаційний кримінальний суд, скасовуючи ухвалу апеляційної інстанції у справі №447/789/21, повідомляє «Закон і Бізнес».

У цій справі неповнолітній Особа 1, керуючи автомобілем «Ford Escort» без реєстраційних документів та посвідчення водія, виїхав на смугу зустрічного руху, де здійснив наїзд на неповнолітнього пішохода та зник з місця події. Внаслідок цього потерпілий отримав тілесні ушкодження, від яких помер на місці події.

Місцевий суд визнав його винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.286 КК і призначив покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки. Апеляційний суд звільнив Особу 1 від відбування покарання з іспитовим строком 3 роки.

Розглянувши касаційні скарги представника потерпілих та прокурора, ККС зазначив, що, мотивуючи своє рішення про звільнення обвинуваченого від відбування покарання з випробуванням, апеляційний суд обмежився лише перерахуванням даних про Особу 1, які вже були враховані судом першої інстанції, та зазначив про визнання обвинуваченим вини та щире каяття.

Однак, не зазначив, у чому саме воно полягало.Колегія суддів зауважила, що під час розгляду кримінального провадження судом першої інстанції обвинувачений вину визнавав частково. Зазначав лише, що шкодує про те, що сів за кермо транспортного засобу, у вчиненому не каявся.

У поданих апеляційних скаргах сторона захисту просила скасувати вирок суду першої інстанції і виправдати Особу 1, і лише різніше подала зміни до апеляційних скарг, в яких зазначали про визнання обвинуваченим вини.

Таким чином, висновки апеляційного суду про щире каяття Особи 1 і можливість його виправлення без відбування покарання  ККС визнав невмотивованими.