flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Секретар судового засідання, як учасник цивільних процесуальних відносин

02 листопада 2022, 12:45

     На перший погляд, здається, що ця посада не така вже й важлива, проте це тільки на перший погляд. Секретар судового засідання є важливою процесуальною фігурою і відіграє допоміжну роль у здійсненні судочинства. Ця посада належить до державної служби та виконує низку важливих функцій не тільки щодо організації і проведення судового засідання, а й поза його межами.

    Згідно з посадовою інструкцією, секретар судового засідання:

- здійснює судові виклики і повідомлення з дотриманням усіх норм законодавства;

- доповідає, хто з викликаних та повідомлених осіб прибув на засідання, чи вручено повістки та повідомлення тим, хто не з’явився, вказує причини їх неприбуття, якщо вони відомі;

- під час розгляду справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу. При цьому фіксація повинна бути повною й правильною. Одночасно з технічним записом секретар веде журнал судового засідання, який невідкладно підписує після закінчення останнього та приєднує до справи.За допомогою журналу судового засідання (поряд з мотивувальною частиною рішення), якщо він складений правильно, повно, можливо проаналізувати хід розгляду справи: які факти досліджувались судом, які докази були подані, які процесуальні дії вчинялись і т. ін.

   Секретар судового засідання є самостійним учасником судового процесу, й за наявності відповіданих підстав йому може бути заявлено відвід стороною у справі.

   Поряд з цим, посада секретаря судового засідання вимагає особливих навичок:

- володіти вмінням швидко і грамотно формулювати основні думки, які викладаються судом, сторонами, учасниками процесу під час слухання, оскільки все це відображається у журналі судового засідання;

- вміти зосереджувати увагу на головному;

- володіти навичками швидкого комп’ютерного набору.

Ще одна функція секретаря — це оформлення всіх матеріалів справи, виготовлення копій судових рішень у справах, кримінальних провадженнях, які знаходяться в провадженні судді.

Перелік повноважень особи, яка займає цю посаду, не є вичерпним. Крім того, передбачається обов’язковість виконання секретарем інших доручень головуючого у справі.

До кандидата на цю посаду висуваються досить серйозні вимоги, а саме: необхідно мати вищу юридичну освіту, вільно володіти персональним комп'ютером і знати законодавство України, нормативну базу та порядок обробки інформації. Всі свої знання і вміння потрібно вільно застосовувати на практиці.