flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кривавий «візит» земляка

24 лютого 2014, 16:20

 Цими днями колегія суддів Заставнівського районного суду завершила розгляд надзвичайно складної та резонансної справи про навмисне вбивство, що мало місце  майже п’ять років тому…

Встановлено, що близько півночі 2 травня ще 2009 року 36-річний мешканець одного з населених пунктів Вижницького району проник у будинок пенсіонерки-односельчанки і заходився нишпорити по відділеннях кухонного серванту та інших закутках кімнат, щоб розшукати та, звичайно ж, привласнити кошти чи цінні речі.    

Та присутність у помешканні чужака інтуїтивно відчула господарка оселі, яка мирно відпочивала у ліжку. Тож, проснувшись та практично віч-на-віч зіткнувшись із непрошеним «гостем», розпочала голосно кликати на допомогу. Більше того, впізнавши земляка, присоромила та пригрозила, що про нічний візит «ввічливості» розповісти його батькам. Та викриття і покарання за явний злочин, ймовірний осуд його вчинку рідними та земляками аж ніяк не входили у плани грабіжника – він накинувся на беззахисну жінку, сильним ударом важкого кулака повалив на долівку і продовжував наносити удари руками та ногами до тих пір, допоки жертва перестала подавати ознаки життя. Зрештою, наступного ранку 64-річна пенсіонерка полишила цей світ від несумісних, за висновками медиків, із життям травм голови та мозку.

Отримавши повідомлення про трагедію, на місце події терміново виїхали правоохоронці і, розпочавши ретельне відпрацювання перспективних оперативно-слідчих версій, на зловмисника «вийшли» вже на п’яту добу пошуків. Зрештою, й сам молодий чоловік, ознайомившись із результатами численних криміналістичних та психологічних експертиз, із напрацьованою доказовою базою, щиросердно зізнався у скоєному, а в  ході відтворення обставин злочинів та слідчого експерименту детально розповів та наглядно продемонстрував як проникав у будинок, як знущався над сивочолою жінкою…

Ще через кілька днів вижничанин був викритий ще в одному злочині - крадіжці чужого майна – мобільного телефону та 1200 гривень (всього – 1510 грн.) із приватної квартири  жителя обласного центру, в якого ночував 10 червня ще 2008 року. Привласнені кошти та апарат зв’язку у зловмисника при санкціонованому обшуку було вилучено.  

Правда, зізнання та каяття колишнього випускника вузу та екс-викладача одного з навчальних закладів були лише на початковому етапі розслідування. Натомість, після певних «консультацій» із кримінальними «авторитетами» у камерах СІЗО, запідозрений у причетності до даних тяжких злочинів категорично відмовився від попередніх зізнань. Тож працівникам карного розшуку та слідства, експертам-криміналістам та медикам доводилось знову і знову повертатись до початку розслідування, встановлювати нових свідків та додаткові речові докази, проводити, навіть, додатковий огляд місця події. І вкотре переконуватись, що посягання на життя пенсіонерки та інші злочини  на совісті саме цього затриманого.

Кримінальна справа тривалий час була у провадженні слідчих, кілька разів судами області відправлялась на додаткове розслідування. Зрештою, майже два роки  розглядалась у Заставнівському районному суді. І днями   колегія у складі трьох професійних суддів, ретельно проаналізувавши зібрані матеріали слідства, цілком аргументовано визнала фігуранта винним у причетності до даного навмисного вбивства, розбійного нападу та крадіжки чужого майна. Тож за проголошеним вердиктом у суворій ізоляції від суспільства він має провести найближчих десять років. Правда, і сам засуджений, і його адвокати мають конституційне та процесуальне право на оскарження цього рішення. Тож, можливо, дана кримінальна справа ще не раз потрапить на робочий стіл суддів вищих інстанцій правосуддя.

 

Анатолій Вікторівський,

помічник голови районного суду