flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики розгляду Заставнівським районним судом Чернівецької області кримінальних проваджень щодо забезпечення права на захист за період 2013 року (у відповідності до вимог Кримінального процесуального кодексу України в редакції 2012

28 січня 2014, 14:42

 У відповідності до завдання Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ разом із Апеляційним судом Чернівецької області Заставнівським районним судом Чернівецької області вивчена та узагальнена судова практика щодо забезпечення права на захист за період 2013 року (у відповідності до вимог Кримінального процесуального кодексу України в редакції 2012 року) при розгляді кримінальних проваджень. Узагальнення проводилось за весь календарний 2013 рік.

За часів незалежності України у зв’язку з прагненням нашого суспільства до впровадження та розвитку європейських демократичних принципів насамперед у відносинах між громадянином та державним апаратом процес вдосконалення захисту прав людини з кожним роком набуває все більшої актуальності.

Ще в 1996 році з прийняттям Конституції України була закріплена норма, яка є основою будь-якої процесуальної діяльності – кожен має право на правову допомогу. Основний Закон гарантує, що підозрюваний, обвинувачений чи підсудний має право на захист, і кожен є вільним у виборі захисника своїх прав. Сьогодні КПК України забороняє проведення слідчих дій без захисника, якщо підозрюваний, обвинувачений заперечує проти цього (ч.2 ст.46). Слідчому, прокурору, слідчому судді та суду не можна надавати рекомендації щодо залучення конкретного захисника (ч.1 ст.48), а при необхідності проведення невідкладної слідчої дії за умови неможливої участі захисника, обраного особою, дозволено залучати тільки того адвоката, якого призначає орган, уповноважений на надання безоплатної правової допомоги (ст.ст.47, 49, 53). Крім того КПК України чітко зазначає право свідка користуватися правовою допомогою адвоката (ст.66).

Серед діянь, які суд зобов’язаний визнати істотними порушеннями прав і свобод людини згідно ч.2 ст.87 КПК України, є порушення права особи на захист. КПК України містить досить широке коло прав на захист, яке, насамперед, включає в себе права підозрюваного і обвинуваченого, передбачені статтею 42, які вони можуть реалізовувати власними діями. Значною складовою права на захист є права, які здійснюються за допомогою захисника шляхом реалізації його прав і обов’язків, основні з яких серед нових були перелічені вище, окрім, звичайно ж, тих, які були запозичені зі старого КПК України.

Також право на захист вимагає від слідчого, прокурора, слідчого судді, суду відповідних зустрічних дій, регламентованих статтею 20 КПК України, яка зобов’язує перелічені органи роз’яснити право на кваліфіковану допомогу з боку обраного або призначеного захисника, забезпечити участь захисника у справі, надати йому документи та матеріали кримінального провадження для ознайомлення, розглянути заявлені клопотання та скарги, своєчасно повідомляти захисника про час і місце проведення процесуальної дії та ін.

Отже КПК України дав достатньо можливостей особі реалізувати своє право на захист.

Статтею 52 КПК України передбачена обов’язкова участь захисника у кримінальному провадженні. Основним випадком обов'язкової участі захисника у кримінальному провадженні є наявність підозри або обвинувачення особи у вчиненні особли­во тяжкого злочину. Відповідно до ч. 5 ст. 12 КК України особливо тяжким злочином є злочин, за який передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк понад десять років або довічне позбавлення волі.

При вирішенні питання про забезпечення обов'язкової участі захисника за п. 1 ч. 2 ст. 52 КПК України необхідно брати до уваги факт недосягнення особою 18 років на момент вчинення нею кримінального правопорушення.

Водночас, формулювання п. 1 ч. 2 ст. 52 КПК України дає підстави для висновку про те, що в ньому йдеться про забезпечення обов'язкової участі захисника особі, яка підозрюється чи обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, і вчиняла це правопорушення у віці до 18 років і не досягла віку 18 років, тобто повноліття, як на момент вчинення кримінального правопорушення, так і на момент вирішення питання про забезпечення обов'язкової участі захисника, або ж є обґрунтовані сумніви в тому, що вона досягла на цей (другий) момент повноліття.

Вік неповнолітнього підозрюваного чи обвинуваченого встановлюється за документами, в яких вказана дата його народження - за паспортом чи свідоцтвом про народження. У разі їх відсутності відповідні дані можна отримати із книги реєстрації актів цивільного стану, довідок органів внутрішніх справ за місцем реєстрації громадян, журналу обліку новонароджених тощо. За відсутності відповідних документів і неможливості їх одержання вік неповнолітнього встановлюється судово-медичною експертизою. У цьому випадку днем народження вважається останній день того року, який названий експертом. При визначенні віку мінімальною і максимальною кількістю років слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд приймає рішення, виходячи із встановленого експертом мінімального віку.

В таблиці представленій нижче вказані статистичні дані за 2013 рік щодо кількості кримінальних проваджень, розглянутих суддями Заставнівського районного суду Чернівецької області, у яких обов’язкова участь захисника (відповідно до вимог ст. 52 КПК України).


 

Кримінальні провадження щодо:

Кількість кримінальних проваджень за 2013 р.

Залучено захисника (з них за власний рахунок/за рахунок держави )

Не було залучено захисника

Особливо тяжких злочинів

1

1/0

-

Осіб, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення у віці до 18 років

11

1/10

-

осіб, стосовно яких передбачається  застосування примусових заходів виховного характеру

1

0/1

-

осіб, які внаслідок психічних чи фізичних вад (німі, глухі, сліпі тощо) не здатні повною мірою реалізувати свої права

-

-

-

осіб, які не володіють мовою, якою ведеться кримінальне провадження

-

-

-

осіб, стосовно яких передбачається застосування примусових заходів медичного характеру та вирішується питання про їх застосування

-

-

-

реабілітації померлої особи

-

-

-

ВСЬОГО

13

2/11

-

 

2. З вказаних в таблиці статистичних даних про кількість розглянутих кримінальних проваджень із обов’язковою участю захисника порушень положення закону (ст. 52 КПК України) щодо забезпечення права на захист не було. Так, з вивчених кримінальних проваджень вбачається, що при розслідуванні кримінальних проваджень органом досудового слідства призначення захисника, у провадженнях, де його участь обов’язкова, здійснювалось на підставі ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» та норм КПК України. Випадків відмови від захисника чи його заміни при розгляді кримінальних проваджень указаних вище не було.

3. Відповідно до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» безоплатна вторинна правова допомога – вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. У випадку залучення захисника за призначенням, зокрема на стадії виконання вироку захисник бере участь у судовому розгляді питань, пов’язаних із виконанням вироку, не як професійний суб’єкт сторони захисту від підозри, обвинувачення особи у вчиненні злочину. Оскільки це не є предметом судового розгляду, а як представник засудженого, який покликаний згідно із законом надавати йому кваліфіковану юридичну допомогу у відстоюванні перед судом його прав, свобод та законних інтересів. Протягом періоду, що аналізується в Заставнівському районному суді Чернівецької області питань залучення захисника за призначенням на стадії виконання вироку у справах щодо встановлення адміннагляду; питань про умовно-дострокове звільнення, заміна покарання більш м’яким та звільнення від відбування покарання за хворобою; засудженому, який оскаржує дії чи бездіяльність слідчих або прокурорів поза межами кримінального провадження, за наслідками якого цю особу засуджено, а також представника інтересів свідка чи потерпілого не спостерігалось.

4. З вивчених кримінальних проваджень, що були розглянуті суддями Заставнівського районного суду у 2013 році видно, що зустрічались випадки залучення захисника, через центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, в зв’язку із відсутністю у обвинувачених коштів, а також за власний рахунок обвинувачених.

5. Практика застосування Заставнівським районним судом Чернівецької області вимог ст. 53 КПК України щодо залучення захисника для проведення окремої процесуальної дії відсутня, оскільки таких випадків протягом періоду, що аналізується не було.

6. При розгляді кримінальних проваджень суддями Заставнівського районного суду в повному обсязі та з додержанням вимог чинного кримінального процесуального законодавства перевірені документи про підтвердження повноважень захисників. Так, під час проведення підготовчого судового засідання суддями перевірялись наявність чи відсутність в матеріалах кримінального провадження свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю, а також ордер, у випадках коли, захисник залучений за власні кошти  обвинуваченого. А також свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю, ордер та доручення органу, уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги чи договір із захисником, у випадках, коли захисник був залучений за рахунок держави.

7. В 2013 році Заставнівським районним судом Чернівецької області розглянуто 12 кримінальних проваджень, в яких суб’єктами надання безоплатної правової допомоги були центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.