flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз оперативності розгляду справ про адміністративні правопорушення за 2013рік.

28 січня 2014, 12:54

 У 2013 році   станом на 27 грудня до Заставнівського районного суду Чернівецької області надійшло на розгляд 1276 справ про адміністративне правопорушення.

1255 справ судом  розглянуто.  Залишок   складає 21 справа.

За результами розгляду справ про адміністративні правопорушення суддями Заставнівського районного суду Чернівецької області застосовані наступні основні види адміністративних стягнень:

-          штраф – 721 справ;

-          попередження – 51 справи;

-          арешт – 68 справи;

-          громадські роботи – 108 справа;

-          позбавлення права керування т.з. -16 справ;

-          застосовано заходи впливу до неповнолітніх у вигляді попередження в 41 справах.

118 справ було направлено на дооформлення.

         По 126 справах провадження було закрито.

Із 126 справ, провадження по яких було закрито:

-          у 56 справах за відсутності події і складу адміністративного    правопорушення;

-          у 34 справах провадження закривалось у зв’язку із малозначністю вчиненого правопорушення в порядку ст. 22 КУпАП із оголошенням усного зауваження;

-          37 справ закрито за закінченням строків притягнення до адміністративної відповідальності;

-           1 справу було закрито  за іншими причинами, а саме оскільки правопорушника  вже було притягнуто за  вчинене  порушення;

-           2 справи  направлено за підвідомчістю;

-           3 справи  направлено за підсудністю.

Таким чином, основним видом адміністративного стягнення, який застосовувався суддями Заставнівського районного суду Чернівецької області в 2013 році було накладення штрафу.

Найсуворіше адміністративне стягнення – арешт, застосовувався у виключних випадках до злісних порушників, які неодноразово притягалися до адміністративної відповідальності, і застосування до яких інших видів стягнення вбачалося недієвим для їхнього виправлення.

Застосування громадських робіт до правопорушників, як засіб їх перевиховання через виконання суспільно-корисних робіт, застосовувався в більшості випадків суддями Заставнівського районного суду Чернівецької області.

Таке стягнення як виправні роботи в Заставнівському районному суді Чернівецької області за проаналізований період 2013 року не застосовувався.

Направлення матеріалів на дооформлення застосовувалось до матеріалів, які були неналежно оформлені та з порушенням вимог Закону.

Закриття справ мало місце із підстав передбачених законом.

Слід зазначити, що дані постанови суддями Заставнівського районного суду виносились з урахуванням характеристики осіб правопорушників, характеру вчинених правопорушень, тяжкості порушення вимог правил дорожнього руху.

     Крім цього враховувався принцип індивідуалізації адміністративної відповідальності, який означає відповідність заходу впливу, який обирається для порушника,  меті адміністративної відповідальності, тобто індивідуальний підхід до застосування примусових заходів залежно від особистих якостей порушника та характеру і обставин вчинення проступку, так і можливість пом'якшення і навіть відмови від застосування заходів відповідальності, якщо її мета може бути досягнута іншим шляхом.