flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

АНАЛІЗ Стану оперативності та якості розгляду кримінальних справ Заставнівським районним судом Чернівецької області за 2013 рік.

28 січня 2014, 12:51

 1)  У провадженні суддів Заставнівського районного суду  у 2013 році знаходилося  4  кримінальні справи. Залишку з 2012 року кримінальних справ не було.

2)  – 127  кримінальних проваджень.

3)  В залишку станом на 27.12.2013 року знаходяться 9 кримінальних проваджень.

4) 2 справи повернуто для провадження досудового слідства.

5) Справ  за наслідками судового розгляду по яких застосовано заходи медичного характеру  у провадженні суду  було 2 справи.

6) 1 справу направлено за підсудністю до Кіцманського районного суду.

7) 1 справу зупинено в звязку з розшуком.

 Якщо більш детально зазначити то  суддями  окремо кожним  було  розглянуто  кримінальних проваджень та справ станом на 27.12.2013 року, а саме:

 -          Угриновська Л.Я.  – 39  кримінальних проваджень;

-                                                2 кримінальні справи; 

-           Сірик І.С.               -  33 кримінальних проваджень;

-                                           -    1 кримінальну справу;

-          Пухарєва О.В.        -    25 кримінальних проваджень;

-          Стрілець Я.С.         -   31 кримінальне провадження;

-                                                 2 кримінальних справи;                           

Висвітлюючи питання про дотримання строків призначення підготовчого судового засідання та судового розгляду кримінального провадження наводжу наступне, що після отримання обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру, клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру або клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності суд не пізніше п'яти днів з дня його надходження призначає підготовче судове засідання, в яке викликає учасників судового провадження (ст.314 КПК).

    Підготовче судове засідання відбувається за участю прокурора, обвинуваченого, захисника, потерпілого, його представника та законного представника, цивільного позивача, його представника та законного представника, цивільного відповідача та його представника згідно з правилами, передбаченими КПК України для судового розгляду.

 За період 2013 року в Заставнівському районному суді не було випадків  недотримання  строків призначення підготовчого судового засідання та судового розгляду кримінальних проваджень.

       У відповідності до ст. 318 КПК України:

         1.  Судовий розгляд має бути проведений і завершений протягом розумного строку.

         2. Судовий розгляд здійснюється в судовому засіданні з обов’язковою участю сторін кримінального провадження, крім випадків, передбачених цим Кодексом. У судове засідання викликаються потерпілий та інші учасники кримінального провадження.

         3. Судове засідання відбувається у спеціально обладнаному приміщенні - залі судових засідань. У разі необхідності окремі процесуальні дії можуть вчинятися поза межами приміщення суду.

Найбільшу складність викликає питання дотримання строків судового розгляду справ судом першої інстанції, оскільки законом ці строки не визначено.

Найбільш прийнятним є поняття розумного строку розгляду справи у розумінні ст. 6 Конвенції та визначення цього поняття з урахуванням рішень Суду.

Кожний підозрюваний  у вчиненні кримінального правопорушення має щонайменше такі права: бути негайно і детально поінформованим зрозумілою для нього мовою про характер і причини обвинувачення, висунутого проти нього; мати час і можливості, необхідні для підготовки свого захисту; захищати себе особисто чи скористатися юридичною допомогою захисника, обраного на власний розсуд, або – за браком достатніх коштів для оплати юридичної допомоги захисника – одержати таку допомогу безоплатно, коли цього вимагають інтереси правосуддя; допитувати свідків обвинувачення або вимагати, щоб їх допитали, а також вимагати виклику й допиту свідків захисту на тих самих умовах, що й свідків обвинувачення.

Реалізація таких прав людини вимагає певного часу і метою суду має бути реалізація всіх прав людини, передбачених цією Конвенцією та національним законодавством. Дотримання розумних строків судового розгляду є дуже важливим для кримінальних справ( проваджень) , особливо якщо підозрюваний перебуває під вартою. Зміст поняття «розумна тривалість» визначається характером самої справи, де враховуються загальна тривалість розгляду справи в суді; складність справи; наслідки недодержання розумного строку розгляду справи у суді для сторони-заявника; особиста поведінка підозрюваного; оперативність роботи судового органу. Також слід зазначити, що затримки у провадженні можуть бути наслідком дій чи бездіяльності інших органів влади.

Таким чином, розумні строки розгляду справ зобов’язують суд вирішувати справи без невиправданих зволікань або ж уникати поспіху, що завдає шкоди справедливому судочинству.

Для визначення строків розгляду кримінальних справ ( кримінальних проваджень) , за якими особи утримуються під вартою, традиційно використовуються періоди часу більше 6 місяців, від 1 року до 2 років, понад 2 роки. Проте навіть перевищення зазначених термінів при розгляді конкретної справи не завжди свідчить про порушення розумних строків розгляду справи, особливо щодо багатоепізодних справ, справ із кількома підсудними, справ, у яких має бути досліджено велику кількість доказів або проведено тривалу експертизу.

           В провадженні  Заставнівського районного суду понад 1  рік  знаходилися 2 кримінальні справи, відносно 5 осіб, 2 з яких перебувають під вартою.

Аналізуючи причини оголошення перерви та відкладення судового засідання у кримінальних проваджень,  які не розглянуті понад рік слід зазначити, що причинами нерозгляду справ у призначений судом день, а також відкладення слухання справ були:

1) неявка учасників процесу у судове засідання:

      недоставка засудженого конвоєм;

      неявка прокурора;

      неявка захисника;

      неявка законного представника;

      неявка потерпілого;

      неявка інших учасників процесу (свідків, експерта, спеціаліста, перекладача);

2) виклик учасників процесу у судове засідання:

3) клопотання учасників процесу;

4) оголошення судового слідства;

5) витребування додаткових доказів;

6) хвороба судді;

7)  особлива складність справи;

8) інші підстави (неознайомлення учасників судового розгляду (прокурора, захисника тощо) з матеріалами справи, з висновком експертизи, неприбуття в засідання  учасників процесу).

Вивчення та аналіз причин тривалого розгляду кримінальних справ дає підстави для висновку, що тривалий розгляд зумовлений  об’єктивними причинами, які не залежать від суду.

До об’єктивних причин тривалого розгляду кримінальних справ належать такі:

1.) Невиконання процесуальних обов’язків учасниками процесу.

Ця причина є найбільш поширеною. Як правило, несумлінне ставлення до виконання процесуальних обов’язків виявляють представники захисту.

Крім того, є випадки перенесення судових засідань через неявку  потерпілих.

           2.) Неявка свідків у судове засідання (часто неодноразова).

Одним із чинників, який перешкоджає суду вчасно розглянути справу, є неявка в судове засідання свідків, що може бути ознакою низької правосвідомості населення.

Виконуючи вимоги закону про безпосереднє дослідження доказів у кримінальній справі, у тому числі допит свідків у суді, судді досить часто відкладають слухання справи для повторного виклику свідків, які не бажають з’являтися до суду, нерідко застосовуючи до них примусовий привід. (проте постанови про примусовий привід органи внутрішніх справ здебільшого не виконують).

Рівень виконання постанов про примусовий привід є стабільно низькими. Зокрема, рапорти із зазначенням причин, з яких неможливо забезпечити явку учасників судового процесу, часто надходять до суду уже після визначеної в постанові дати судового засідання.

          3). Недоставка підсудного в судове засідання.

Ця причина найчастіше зустрічається в переліку тих, через які розгляд кримінальних справ затягується. Досить часто не виконується конвоювання підсудних, які перебувають під вартою.

Часто підсудних доставляють до суду несвоєчасно (із запізненням), що значно зменшує тривалість судового засідання.

          4). Збільшення навантаження на суддів та суди.

Ця причина є одним із чинників зниження оперативності розгляду кримінальних справ, надходження яких до судів постійно збільшується.

5).Неналежна якість досудового слідства у кримінальних справах.

Однією з причин невиправданого затягування розгляду кримінальних справ у суді є неповнота або неправильність досудового слідства у кримінальних справах. Це змушує суддів призначати та проводити експертизи у суді, витребувати нові та додаткові докази, у тому числі викликати для допиту свідків, не зазначених у списку, доданому до обвинувального акту.

6).Тривалий час проведення судових експертиз.

У значній кількості справ на оперативність розгляду впливає тривалий час не проведення експертиз. Попри намагання суддів узгодити строки їх проведення, як передбачено пунктом 1.13 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08 жовтня 1998 року № 53/5, експертні установи повідомляють про неможливість виконати такі експертизи у зв’язку зі значним навантаженням, а у деяких випадках експерти визначають занадто тривалі строки.

Не може вважатися задовільною робота слідчих органів у частині з’ясування реального місця проживання того чи іншого свідка або потерпілого, а також місця проживання обвинуваченого  у справах, де інші співучасники утримуються під вартою. Непоодинокими є випадки повернення суду повідомлень про вручення поштового відправлення з відміткою про те, що за зазначеною адресою особа не проживає, і працівники міліції, які мають здійснити привід, підтверджують цю інформацію.

7). Зловживання учасниками процесу своїми процесуальними правами негативно впливає на тривалість судового процесу практика заявлення прокурорами клопотань про оголошення перерв для підготовки до судових дебатів, для узгодження з керівництвом прокуратури позиції з того чи іншого клопотання захисту або для додаткового ознайомлення з матеріалами справи.

У багатьох випадках відкладення судового розгляду справ зумовлено їх неналежною підготовкою, у тому числі неповнотою виконання органами судового слідства вимог процесуального закону і непроведенням окремих слідчих дій.

Часто причиною розгляду кримінальних справ у судах у строк понад 1 рік є бажання суду максимально виконати вимоги закону щодо всебічного, повного і об’єктивного встановлення істини у справі, чим зумовлюється дослідження навіть тих обставин злочину, які фактично справи не стосуються. Сторони нерідко намагаються скористатися цим, постійно висуваючи для перевірки судом нові версії або заявляючи нові клопотання.

Результати аналізу стану дотримання строків розгляду кримінальних справ дають підстави для висновку, що судді Заставнівського районного суду Чернівецької області переважно дотримуються вимог Конституції України, кримінального-процесуального закону, норм ст. 5 Конвенції та рішень Суду. Більшість кримінальних справ розглядаються судами у розумні строки, з дотриманням визначеного Конституцією України права людини на свободу та особисту недоторканність, з урахуванням норм зазначених документів.

Звернення вироків до виконання  Заставнівським районним судом здійснюється вчасно.

   Контроль за виконання вироків здійснюється заступником керівника апарату  суду та  головою суду.